Encyclopedie   Over   Pantheon   RSS Feed   Thesaurus    Tijdschriften    Wijzigingen   Zoekmachine   

woensdag 6 januari 2010

Het Rijk der Vrouw


Het Rijk der Vrouw
Het franstalige origineel Femmes d'Aujourd'hui bestaat sinds 1933. De Vlaamse tegenhanger werd uitgegeven sinds 1934, maar bestaat niet langer, vermits dit marktaandeel volkomen werd opgeslorpt door Libelle. Andere bronnen geven 1924 aan als jaar van oorspronkelijke uitgave.
In de zeventiger jaren waren "Het Rijk der Vrouw" tesamen met de krant "Het Laatste Nieuws" de belangrijkste activiteiten die de peilers uitmaakten van wat thans De Persgroep genoemd wordt. (zie Wikipedia: Magnet Magazines) De markt voor vrouwenbladen in de lage landen is thans volkomen in handen van Sanoma Magazines.

Dit blad droeg als ondertitel: "Mode en Dameshandwerken" en had regelmatig een patroon voor zelfmaakmode als gratis bijlage. Daarnaast verschenen er ook artikelen in over creatieve bezigheden voor vrouwen zoals breien, haken, borduren edm. Bovendien werd veel aandacht besteed aan kookkunst, woninginrichting en tuinieren. Dit maakt dat dit blad in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw als al te rollenpatroon bevestigend werd beschouwd en voorbij ging aan de nieuwe trends zoals confectiekleding, modegadgets en psychologie in relaties en opvoeding.

Het blad bij uitstek voor zelfmaakmode was de duitse Burda Moden.Cathérine Moerkerke
, het nieuwsanker in de Nina-jurk naar een ontwerp van Olivier Strelli; Sergio Herman, Lekkere Kok. Covers genomen van Nina Jaargang 4 nr. 137 van 31 oktober 2009 en Nina Jaargang 4 nr. 136 van 24 oktober 2009


Het [life-stylemagazine Nina], dat als extra bijlage bij de weekend-editie van het Laatste Nieuws wordt aangeboden, pikte recent in op deze traditie. Met een afhaalbon uit het magazine kon een gratis patroon om zelf te naaien worden afgehaald bij de [modeketen Veritas] voor naaibenodigdheden, desgevallend met de te verwerken materialen zoals stof, ripslint, garen, driegdraad en -naald en alles om zelf verder te [naaien] aan te kopen naar keuze.

Het Rijk der Vrouw wordt hier specifiek vermeld omdat dit damesblad begin jaren zeventig ook een maandelijkse reeks Kookkunst van A tot Z uitgaf die zich nog in de collectie bevindt.

Andere gekende damesbladen;
Weekbladen
Flair - Wikipedia:Flair
Libelle

Nederland:
Viva - Wikipedia:Viva
Libelle - Wikipedia:Libelle
Margriet - Wikipedia:Margriet


Maandelijks
Marie Claire - Wikipedia:Marie Claire
Website: http://www.marieclaire.com

Cosmopolitan - Wikipedia:Cosmopolitan
Website: http://www.cosmopolitan.com

Elle België

Geen opmerkingen:

Een reactie posten