Encyclopedie   Over   Pantheon   RSS Feed   Thesaurus    Tijdschriften    Wijzigingen   Zoekmachine   

vrijdag 3 september 2010

Het Nieuwe België - Andere Belgen


PLATEL, Marc
Het Nieuwe België. Andere Belgen
van 1830 tot Sint-Michielsakkoord
CreArt, Knokke-Heist, 1993
[ISBN 9074565050 (Wikipedia, Worldcat, Books Google)]

Website:
Inhoud:
Huwelijksbedrog op zijn Belgisch
Hier wordt ook Vlaams gesproken
Arm Vlaanderen
Katholieken en "anderen"
150 jaar institutionele hervormingen in België
De eerste staatshervorming
De tweede staatshervoring
De derde staatshervorming
Jean-Luc Dehaene en het Federale België
Het Federale België in kaart gebracht
Verklarende woordenlijst bij het Nieuwe België
Een Nieuw België - Andere Belgen is geen handboek voor grondwetspecialisten of voor die enkele keien van de Brusselse wetstraat. Dit boek is te beschouwen als een wat langere Aktueel-bijdrage zoals de auteur er honderden maakte toen hij nog een veel beluisterde stem van de BRT-radio was.
  • Eerste staatshervorming: de zgn. Culturele Autonomie met de installering van zgn. Cultuurraden van de Nederlandse en de Franse Cultuurgemeenschap in 1970-1971 tot de mislukking van het zgn. Egmont-pact van 24 mei 1977.
  • Tweede staatshervorming: vastlegging van de bevoegdheden van de gewesten en de uitbreiding van de bevoegdheden van de gemeenschappen met de zgn. persoonsgebonden materies. (Regering Martens in 1980-1981)
  • Derde Staatshervorming: Regionaliseren van de 'nationale economische sectoren'; staal, steenkool, textiel, scheepsbouw en glas, die bij de vorige staatshervorming niet waren overgedragen aan de gewesten, Communautisering van het onderwijs, uitbreiding van de bevoegdheden van het Arbitragehof en een nieuwe verdeling van de dotaties in de financieringswet. (Regering Martens in 1988)
  • Vierde Staatshervorming: Uitvoering van de zgn. Sint Michielsakkoorden van eind september 1992. België wordt een federale staat die is samengesteld uit gemeenschappen en gewesten. Het federale parlement wordt hervormd en de rol van Kamer en Senaat herschreven. De gewestraden worden voortaan rechtstreeks verkozen. (Regering Dehaene in 1992-1993)
De vijfde staatshervorming van de zgn. Lambermont- en Lombard-akkoorden is in dit boek nog niet aan de orde. Zie daarvoor:
De staatshervorming, die in de maak is na de verkiezingen van 2010, wordt dan de zesde staatshervorming in rij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten