DE PRETER, René
De 200 Rijkste Families
geld en macht in de wereld van de holdings en de miljonairs
Uitgeverij EPO, Berchem, 1983
[ISBN 9064458529 (Wikipedia, Worldcat, Books Google)]
Dit boek gaat over rijkdom en macht in België. Ondernemers hebben macht. Van hun beslissingen hangt het lot van duizenden gezinnen af. Vakbondsleiders hebben macht, maar die macht steunt niet op bezit. Ook politici hebben macht, zelfs wettelijke macht. In het verleden is het helaas al te veel gebeurd dat rijke lui het politiek apparaat grotendeels of volledig in handen hadden. De uitoefening van de politieke macht is vandaag veel complexer geworden en grote industriëlen en bankiers opereren meer vanuit de achtergrond.
Het ekonomisch leven van ons land is steeds door een klein aantal mensen gekontroleerd geweest. De grote bedrijven, die de ekonomie een richting gaven, waren in handen van weinigen. Soms ging het om families, in één enkel geval om een financiële groep, de Societé Générale. Maar tussen de families en de Générale hebben steeds relaties bestaan.
Het begrip '200 families' vindt zijn oorsprong in Frankrijk in 1936 toen het volksfront een lijst verspreidde van de 200 rijkste families in Frankrijk. Na de tweede wereldoorlog vond het begrip ingang bij de Belgische linkerzijde en werd het een symbool van macht.
Dit boek is de neerslag van een artikelenreeks onderzoeksjournalistiek in het onafhankelijk weekblad voor radio en televisie Humo. De materie werd in navolgende dossiers van Humo steeds bijgehouden en up-to-date gebracht.
Inhoud
- De rijken en hun rijkdom
- Societé Générale: staat in de staat
- Geld kent geen grenzen, internationale handelaars (Bracht, Bunge)
- Solvay: een dynastie zonder troon
- Alles voor Vlaanderen (Bekaert, Gevaert, Kredietbank, Boerenbond)
- Politieke intriges en ekonomische kollaboratie
- De nieuwe Mandarijnen; Leysen en Frere
Geen opmerkingen:
Een reactie posten