Encyclopedie   Over   Pantheon   RSS Feed   Thesaurus    Tijdschriften    Wijzigingen   Zoekmachine   

zaterdag 15 mei 2010

The Nobel Foundation


De Nobelstichting

Stichting die het kapitaal beheert dat nagelaten werd ingevolge een wilsbeschikking en een erflating van Alfred Bernard Nobel. Uit de rente van het kapitaal van de Nobelstichting worden jaarlijks vijf prijzen uitgereikt aan hen 'die in het afgelopen jaar aan de mensheid het grootste nut hebben verschaft'. De zesde prijs voor economie wordt sinds 1968 ter beschikking gesteld door de Centrale Bank van Zweden.

De eerste drie prijzen worden uitgereikt aan personen die bijzondere verdiensten hebben op het gebied van natuurkunde, scheikunde en geneeskunde. De vierde prijs is voor een letterkundige; de vijfde, ook de vredesprijs genoemd, voor een persoon die veel heeft bijgedragen tot verbetering van de verstandhouding tussen de volken en ter voorkoming van oorlog. In 1968 werd door de Zweedse Centrale Bank, ter gelegenheid van haar 300-jarig bestaan, een zesde Nobelprijs, voor economische wetenschappen, ingesteld, die voor het eerst werd uitgereikt in 1969.

De prijzen voor natuurkunde, scheikunde en economie worden toegekend door de Koninklijke Zweedse Academie van Wetenschappen; de toekenning van de prijs voor fysiologie of geneeskunde geschiedt door het Karolinische Medische Instituut te Stockholm, die van de letterkundeprijs door de Zweedse Academie en die van de vredesprijs door een comité van vijf personen, door het Noorse parlement te benoemen. De bekroningen worden jaarlijks tegen 10 december (Nobels sterfdag) uitgereikt, de vredesprijs op de universiteit van Oslo, de andere prijzen in Stockholm, gewoonlijk door de Zweedse koning. De eerste prijsuitdeling had in 1901 plaats. De prijzen, tegenwoordig elk ter waarde van ca. 7 miljoen Zweedse kronen, kunnen verdeeld worden over twee of meer personen.

Bron: "Nobelprijs", Encarta(R) 99 Encyclopedie Winkler Prins Editie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten