Encyclopedie   Over   Pantheon   RSS Feed   Thesaurus    Tijdschriften    Wijzigingen   Zoekmachine   

dinsdag 21 juli 2009

Le Patriote Illustré


Le Patriote Illustré
Verscheen wekelijks van 1885 tot december 1975
Verscheen niet tijdens de wereldoorlogen

Websites:
Google: Le Patriote Illustré
ABBL1940 - Het Belgische leger in Mei 1940

Vergelijkbare Weekbladen:
Le Soir Illustré (thans: Le Soir Magazine),

Paris-Match, Wikipedia: Paris-Match
Uitgever: Hachette - Wikipedia:Hachette
zie ook: Hachette Nederland

In het engelse taalgebied: Life magazine
LIFE -Your World in Pictures
Life Foto-archief
Wikipedia: Life


Gevolgd: Jaargang 1901

De gebonden jaargang 1901 van het in Brussel uitgegeven weekblad "Le Patriote Illustré", uitgevoerd in zwart/wit druk op twee kwaliteiten tijdschriftpapier met talrijke paginagrote afbeeldingen. De extra zomer- en kerst-editie, die zijn meegebonden, bevatten een omslag in kleurendruk in art-deco jugendstil motief.

Le Patriote Illustré was een geïllustreerd weekblad dat uitgegeven werd sinds 1885 door de krant Le Patriote, die in 1884 opgericht was door de gebroeders Jourdain. Uit deze krant ontstond na de eerste wereldoorlog het huidige "La Libre Belgique".
Le Patriote Illustré kan dienen als voorbeeld van de geïllustreerde tijdschriften die in de tweede helft van de 19° eeuw hun opmars konden maken dankzij de opkomst van de Rotatie Drukpers en de illustratietechnieken van de lithografie en de fotogravure.
Le Patriote Illustré richtte zich als gezinsblad tot een ruimer en volks publiek en bracht naast de berichtgeving over de belangrijkste lopende actualiteit ook uiteenlopende thema's als een feuilleton of roman in afleveringen, technische en wetenschappelijke bijzonderheden, de opvoeding van de vrouw in cultuur en kunst.

Belangrijke internationale gebeurtenissen in 1901
Het overlijden van koningin Victoria, haar begrafenis en opvolging door Edward VII, de Boerenoorlog in Transvaal, Zuid-Afrika (Botha, Krüger, de Wet), geallieerde bezetting na de Bokseropstand in China, omwentelingen in Rusland, de reïnstallering van Mac Kinley als President van de Verenigde Staten, moordaanslag op William McKinley en opvolging door Theodore Roosevelt, de beurskrach te New York tgv spoorwegspeculatie, de Amerikaanse miljardairs Carnegie, Rockefeller en Pierpont-Morgan, het circus van Barnum, de kolonisatie van Oklahoma (VS), de Armeense volkenmoord, de autokoers Parijs-Berlijn, stakingen en socialisme, de eerste uitreiking van de Nobelprijzen.Het Overlijden van Z.K.H. de Koningin van Engeland, Keizerin van India op 22 januari 1901Vergelijkende kaarten van de Britse imperiale bezittingen bij het aantreden van Koningin Victoria in 1837 en bij haar overlijden in 1901. Merk op dat de Transvaalse Republiek, noch Oranje Vrijstaat zijn ingekleurd op de laatste kaart omdat deze aanhechtingen nog niet zeker zijn


De Betoging van studenten in Sint Petersburg, voor de kathedraal van Kazan, op 17 maart 1901


Het bezoek van de koning der Belgen aan M. Waldeck-RousseauDe eerste nacht van de kolonne
Aankomst van een migrantenfamilie in Oklahoma in de Verenigde StatenKeizerlijk Interieur;
De Russische Tsaar Nicolaas II en zijn familie


Gift van mevrouw Marie-Claire Van Renterghem - Brussel


Geen opmerkingen:

Een reactie posten