vrijdag 6 juli 2012

Uit de Internationale Joodse Keuken

FROUD, Nina
Uit de Internationale Joodse Keuken
Uitgeverij J.H. Gottmer, Haarlem, 1974
[ISBN 9025701930 (Worldcat, Wikipedia)]

 Originele titel:
Some of our best recipes are Jewish (1972)
World ORT Union; William Heinemann Ltd., London
Dit receptenbundel kwam tot stand onder impuls van de Joodse liefdadigheidsorganisatie Women's International ORT (Organization for Rehabilitation through Training), die daarvoor culinair auteur Nina Froud aanzocht. Nina Froud is gekend voor talrijke uitgaven over de zgn. Fusion Keuken die elementen van verschillende culturen tracht te verenigen. Gelet op de internationale zending van de ORT-organisatie vind men in dit receptenbundel naast traditionele joodse gerechten, die vaak worden bereid en gepresenteerd naar aanleiding van de Joodse feestdagen, tevens recepten uit de diverse nationale keukens waar ORT actief is.

Daarbij is het interessant te constateren hoe de culinaire gebruiken van elk land waarin de joden al eeuwen lang wonen, als het ware vertaald werden door de Joodse keuken. Men zal bemerken dat de recepten vrijwel integraal werden overgenomen en daarna overeenkomstig de joodse spijswetten werden aangepast.
  
Inhoud
  • Voorgerechten
  • Soepen
  • Bijgerechten en Garnituur voor Soepen
  • Visgerechten
  • Vleesgerechten
  • Kip en ander Gevogelte
  • Gerechten van Meel, Rijst en ongemalen Graan
  • Groentegerechten
  • Eier- en Kaasgerechten
  • Salades
  • Sabbatsgerechten
  • Pesach-gerechten
  • Brood, Deeg en Gebak
  • Nagerechten
  • IJsgerechten
  • Cakes, Koekjes en Taarten
  • Snoeperijen
  • Sausen en Dressings
  • Aspics, Vullingen en Diversen
  • Pickles
  • Jams, Geleien en Marmelades
  • Verklarende Woordenlijst

Geen opmerkingen:

Een reactie posten