Encyclopedie   Over   Pantheon   RSS Feed   Thesaurus    Tijdschriften    Wijzigingen   Zoekmachine   

zaterdag 9 juni 2012

Bezet Europa en de Holocaust

KIN, Bart; VAN DER LAAN, Angelique
Bezet Europa en de Holocaust
Reeks: De Tweede Wereldoorlog in Woord en Beeld, dl. 6
Uitgever: House of Knowledge, 2010
[ISBN 9085108845 (Worldcat, Wikipedia)]
Inhoud Boek

  1. De Oorsprong van het Antisemitisme
  2. De Holocaust
  3.  Het Joodse vraagstuk en de Wannsee Conferentie 
  4. Collaboratie in Nederland
  5. De Bezetting van België
  6. De Bezetting van Nederland
  7. Verzet in België en Nederland
  8. Verzet in Duitsland
Inhoud DVD 11

 De Laatste 7 Maanden van Anne Frank (73 min.)
De familie Frank sloeg in de aanloop van de Tweede Wereldoorlog op de vlucht voor de Nazi's uit Frankfurt naar Nederland. Hun sprankelende dochter Anne groeide samen met haar zusje op in Amsterdam en werd later wereldwijd het symbool voor de massamoord op de joden. In deze documentaire komen vrouwen aan het woord die Anne hebben gekend vanaf de kleuterschool tot de laatste dagen voor haar tragische dood. "De klassen slonken elke week", zegt één van haar oude vriendinnen."Steeds meer kinderen kwamen niet meer in de klas terug. Je hoopte dat ze gewoon ziek waren, maar steeds vaker doken ze onder of werden ze afgevoerd. We wisten van Auschwitz, wisten van de gaskamers. We zagen de grote vlam met een dikke zwarte rookpluim en roken de geur. Dat vergeet je nooit meer..." 

De Wannsee Conferentie (52 min.)
Joden die in Duitsland bleven, werden opgesloten in concentratiekampen en getto's, waaronder het beruchte getto van Warschau, dat door de Nazi's na de inval in Polen (september 1939) in gebruik werd genomen.Na de Duitse inval in de Sovjet-Unie (juni 1941) kwamen grote stukken van de Sovjet-Unie in handen van de Duitsers. In deze gebieden bevonden zich ook veel Joden, die door de Nazi's op transport naar concentratiekampen werden gezet. De concentratiekampen en getto's konden de grote aantallen gevangenen (Joden, zigeuners, homoseksuelen, Jehovah's Getuigen; zogenaamde minderen volgens de rassentheorie van Adolf Hitler) echter niet meer aan. Een aantal hoge hoge Duitse ambtenaren, waaronder Reinhard Heydrich, kregen de opdracht om het Jodenvraagstuk voor eens en voor altijd op te lossen. 

De Geheime Memoires van Adolf Eichmann (112 min.)
Hij was verantwoordelijk voor de moord op zes miljoen Joden, maar veertig jaar na zijn executie blijft hij nog steeds een mysterie. Hoe kwam deze middelmatige vertegenwoordiger aan zoveel macht binnen de SS?Wat dreef hem? Wat was het geheim van zijn succes? Wie was de echte Adolf Eichmann? De geheime memoires van Adoolf Eichmann betreffen niet alleeneen diepteprofiel van één man. Geschoten in heel Europa, is dit de eerste documentaire die Eichmanns omgeving openbaart en inzicht geeft in de tragedie van de "Final Solution" vanuit de betrokkenen, de moordenaars zelf.


 Inhoud DVD 12 

Waarom de moordaanslag op Hitler mislukte (45 min.)
Hoe meer aanslagen Adolf Hitler overleefde, hoe sterker zijn vermoeden dat hij 'één der uitverkorenen is aan wiens zijde het lot zich schaart'. Twee maanden na het begin van de Tweede Wereldoorlog in 1939 overleefde Hitler bij toeval een zware bomaanslag in München. 

Ontsnappingen in WOII (47 min.)
In het echte verhaal achter de film The Great Escape uit 1963, komen enkele van de spaarzame overlevenden van de Duitse krijgsgevangenkampen (Stalagers) aan het woord. In totaal werden 45.000 geallieerden ver achter de vijandelijke linies vastgehouden. In dit ondraaglijke leven speelde slechts één gedachte: zo snel mogelijk ontsnappen. 

Het Franse Verzet (28 min.)
De Franse verzetsstrijders liepen extra veel gevaar omdat een groot deel van het land en een overgroot deel van de machthebbers op slinkse wijze collaboreerde met de Duitsers. Desondanks lukte het de dappere mannen en vrouwen om onder andere honderden geallieerde piloten het land uit te smokkelen. 

Verzet op een Jodentransport (31 min.)
Drie dappere Belgische mannen durven het aan om zonder hulp van buitenaf een trein te stoppen. Ter hoogte van Meerbeek slagen zij erin het twintigste transport uit verzamelpunt Mechelen in de richting van Auschwitz tot staan te brengen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten