Encyclopedie   Over   Pantheon   RSS Feed   Thesaurus    Tijdschriften    Wijzigingen   Zoekmachine   

donderdag 21 oktober 2010

Indiana Jones and the Fate of Atlantis


BARWOOD, Hal
Indiana Jones and the Fate of Atlantis
LucasArts, 1992

Dit computerspel is één van de PC Games die afgeleid werd van de langspeelfilms van George Lucas over de archeoloog Indiana Jones, waarvan de stilering en de situering in de tijd onwillekeurig doen denken aan Howard Carter, de ontdekker van het graf van Toetanchamon. Deze speelfilmen en computerspelen met een archeoloog in de hoofdrol als held en avonturier spelen, net als de Tomb Raider Lara Croft sage, handig in op de belangstelling en nieuwsgierigheid die er bij het brede publiek bestaan naar de zoektocht die archeologen voeren naar de oorsprong van de mens en zijn beschaving en de magisch-rituele voorwerpen en artefacten die daarbij aan het licht komen. De thema's en onderwerpen die we daarbij tegenkomen zijn dezelfde als deze die we ook terugvinden in de populaire boekenserie Grote Mysteries. In dat opzicht kunnen we concluderen dat deze computerspelen en speelfilms een deel van de culturele synthese van onze tijd uitmaken.

Websites:

Screenshot van de titel van het PC Game:
Indiana Jones and the Fate of AtlantisHet is 1939, de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Dr. Indiana Jones brengt een vreemd uitziend beeldje van het Barnett College naar zijn vriend Marcus Brody en een zekere Mr. Smith op verzoek van laatstgenoemde. Onmiddellijk houdt Smith de beide vrienden onder vuur met een pistool, kaapt het beeldje en ontsnapt.


Het wordt duidelijk dat Smith in feite Klaus Kerner is, een agent van het Derde Rijk, die geïnteresseerd is in de opgravingen in IJsland. Bij deze opgravingen vonden Indy en een ex-vlam Sophia Hapgood het beeldje. Het tweede doelwit van Kerner is Sophia die, inmiddels niet meer geïnteresseerd in archeologie, een roeping heeft als psychisch medium en lezingen geeft over Atlantis en communiceert met de Atlantische god Nur-Ab-Sal.Indy gaat naar New York en ontmoet Sophia op een ongemakkelijke manier terwijl zij een lezing geeft. De twee ontdekken dat Kerner daar al geweest is en haar kamer overhoop heeft gehaald. Alle artefacten zijn gestolen, met uitzondering van een ketting die Sophia draagt. Sophia legt uit dat de nazi’s achter de kracht van Atlantis aanzitten in de vorm van Orichalcum (spreek uit"Ori-Kal-Kum), een metaal dat krachtiger is dan uranium. Het Duitse Rijk met Kerner en geleerde Hans Ubermann zouden het willen gebruiken als een onuitputtelijke bron van energie en het fabriceren van bommen.


Indy en Sophia gaan op zoek naar het dagboek van Plato. Hierin staan aanwijzingen voor Atlantis. In Zuid-Amerika ontdekken ze in een verlaten tempel het graf van een Atlantisch koning. Charles Sternhart vindt een steen en glipt tussen de vingers van Indy en Sopia door. Indy ontdekt wel dat er nog een kopie van het (vertaalde) dagboek van Plato bestaat en in het bezit is van de Universiteit waar Indy doceert. Ze vinden het dagboek en ontdekken dat om Atlantis te betreden er 3 stenen schijven nodig zijn; de Zonsteen, de Maansteen en de Wereldsteen. Ook wordt verteld over 2 koloniën van Atlantis, de Mindere Kolonie en de Grotere Kolonie. Dan krijgt de speler een keuze over 3 paden die hij/zij kan volgen om Atlantis te vinden.

Spelbeschrijving overgenomen uit de Nederlandstalige Wikipedia


Filmografie Indiana Jones:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten