Encyclopedie   Over   Pantheon   RSS Feed   Thesaurus    Tijdschriften    Wijzigingen   Zoekmachine   

zaterdag 3 juli 2010

Encyclopedie van Mythen en Legenden


COTTERELL, Arthur
Encyclopedie van Mythen en Legenden
Uitgeverij M & P, Weert, 1990
[ISBN 9065903879 (Wikipedia, Worldcat, Books Google)]

Originele titel:
The Illustrated Encyclopedia of Myths and Legends, Marshall Editions, 1989

Mythen en legenden zijn de spiegel van de menselijke ziel. Ze bevatten de pogingen van de mens om het ontstaan van de wereld en de oorsprong van de mens te achterhalen. De overleveringen van de twintig belangrijkste culturen - van de oude Egyptenaren tot die van de moderne mens - worden uitgebreid behandeld. Daarnaast zijn meer dan 250 mythen in alfabetische volgorde opgetekend, aangevuld met een compendium waarin informatie is vervat over meer dan 1000 minder bekende namen en plaatsen die in de overleveringen van de verschillende culturen een rol spelen. Deze encyclopedie verschaft inzicht in de totstandkoming, geschiedenis en betekenis van deze verhalen - en de goden en mensen die er een rol in spelen.

In dit naslagwerk worden op vier niveaus toegang gegeven tot de wereld van mythen en legenden. Het eerste deel biedt een overzicht van de mythen en legenden per cultuurbeschaving of wereldregio als volgt:
Egypte
Mesopotamië
Iran
Kanaän (Phoenicië)
Griekenland
Rome
Keltisch en Christelijk Europa
Noord-Europa
India
China
Japan
Zuidoost-Azië
Noord-Amerika
Midden-Amerika
Zuid-Amerika
Afrika
Australië
Oceanië
Het tweede deel is het grootste gedeelte van deze uitgave. Het biedt een alfabetische lijst van de voornaamste goden die betrekking hebben op de legendarische daden en avonturen van mythische figuren over de hele wereld. Deze verhalen worden afgewisseld met artikelen over universele mythologische begrippen zoals Helden, Zoektochten, Verlossers, Zieners, Dood, Oorlog, Liefde en Vruchtbaarheid, Overstromingen, Schepping, Eindtijd edm. Deze algemene begrippen worden geïllustreerd aan de hand van voorbeelden uit een groot aantal verschillende culturen.

Het derde deel bestaat uit een compendium dat meer dan duizend ingangen bevat in alfabetische volgorde van namen van mythologische figuren, heilige plaatsen en mythische concepten, die in beknopte lemmata worden geduid.

Tot slot voorziet dit werk in een literatuuropgave en een alfabetische index op namen met verwijzingen naar paragrafen en illustraties.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten