Encyclopedie   Over   Pantheon   RSS Feed   Thesaurus    Tijdschriften    Wijzigingen   Zoekmachine   

maandag 3 december 2018

Keukenboek

DAVIDIS, Henriette
Keukenboek
Erven F. Bohn, Haarlem, 1873
vertaald uit het Hoogduitsch;
Oorspronkelijke titel:
Practisches Kochbuch
Project Gutenberg e-Book No 37790, 2011

Al ware het alleen om redenen van gezondheid, is het koken in het huishouden volstrekt niet als een bijzaak te beschouwen. Ieder jong meisje, zelfs uit de hogere stand, moet zich daarmee in zoverre bekend maken, dat zij als huisvrouw, desnoods zelf de hand aan het werk kan slaan; of, zo dit niet door de omstandigheden wordt gevorderd, moest zij er toch zoveel van weten, dat zij het oppertoezicht over de keuken kan houden en niet te zeer is overgeleverd aan de willekeur van haar dienstboden.

Het is een goede eigenschap van het boek dat iedereen er in kan vinden wat hij begeert! Er is, voor grote partijen, bvb. een recept van Schildpadsoep in opgenomen; maar even goed, voor den huiselijke dis, een recept van eenvoudige Groentensoep. — Een voor Reebout; maar ook een voor Biefstuk, Haché of Worst. — Een voor Kabinetspudding; maar ook een voor Jan in den zak. — Een voor Champagnesaus; maar ook een voor Peterseliesaus. — Een voor Punch impérial; maar ook een voor Limonade.

 Zo vindt men er in alle omstandigheden wat men nodig heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten