Encyclopedie   Over   Pantheon   RSS Feed   Thesaurus    Tijdschriften    Wijzigingen   Zoekmachine   

vrijdag 9 november 2018

Walt Disney's Fantasia

DISNEY, Walt
Fantasia
Walt Disney Productions, USA, 1940
geregisseerd door James Algar, Samuel Armstrong, Ford Beebe, Norman Ferguson, Wilfred Jackson, Hamilton Luske, Jim Handley, T. Hee, Bill Roberts en Paul Satterfield
met Leopold Stokowski, de stemmen van Deems Taylor en Walt Disney
In deze experimentele animatiefilm uit 1940 wordt gevisualiseerde animatie op maat van klassieke muziek gepresenteerd. Voor ieder onderdeel is er een inleidende tekst. Vervolgens ziet men de animatiefilm met bijpassende muziek, gespeeld door het Philadelphia Orchestra onder leiding van Leopold Stokowski.

 Inhoud:
  • Toccata en Fuga in d-moll
Muziek: Johann Sebastian Bach – Toccata en Fuga in d-moll BWV 565
Regie door Samuel Armstrong

  • De Notenkrakerssuite
Muziek: Pjotr Iljitsj Tsjaikovski – De Notenkrakerssuite Op. 71a
Regie: Samuel Armstrong

 Dit filmpje draait om het veranderen van de seizoenen. Het begint met de zomer, en doorloopt dan de overige seizoenen tot de lente. Er komen veel dansstukken in voor. Centraal staan dieren, planten en fantasiewezens zoals feeën.

  • De Tovenaarsleerling
Muziek: Paul Dukas – De Tovenaarsleerling
Regie: James Algar

 Het bekendste stuk van de film, en tevens een van de meest iconische Mickey Mouse-filmpjes. "De Tovenaarsleerling" volgt het verhaal uit Johann Wolfgang von Goethe’s gedicht, met Mickey in de hoofdrol van de tovenaarsleerling. Hij betovert een bezemsteel zodat deze voor hem water gaat halen. De bezem gaat echter door met zijn werk tot de hele kamer overstroomt.

  • Le Sacre du printemps
Muziek: Igor Stravinsky – Le Sacre du printemps
Regie: Bill Roberts en Paul Satterfield

 Dit segment volgt het ontstaan van de aarde, de eerste levensvormen, de bloei van de dinosauriërs en hun uiteindelijke uitsterving. Tevens werden complexe technieken toegepast om vulkanen, kokende lava en aardbevingen weer te geven.

  • De Pastorale
Muziek: Ludwig van Beethoven – 6e symfonie in F, Op.68 "Pastorale"
Regie: Hamilton Luske, Jim Handley, en Ford Beebe

 Dit filmpje speelt zich af ten tijde van de Griekse mythologie en laat centauren, de Olympische Goden, saters en andere mythologische wezens zien. Deze wezens houden een festival ter ere van Bacchus, de god van de wijn. Het feest wordt verstoord door Zeus, die een groot onweer loslaat op het feestvierders.

  • Urendans
Muziek: Amilcare Ponchielli – La Gioconda: Urendans.
Regie: T. Hee and Norm Ferguson

 Een parodie op ballet waarbij achtereenvolgens groepjes struisvogels, nijlpaarden, olifanten en krokodillen dansen.

  • Nacht op de Kale Berg /Ave Maria
Muziek:
Modest Mussorgsky – Nacht op de Kale Berg en
Franz Schubert – Ave Maria
Regie: Wilfred Jackson

 Dit filmpje is een tweeluik. Het eerste luik bestaat uit "De Nacht op de Kale Berg", waarin 's nachts een demon, Chernabog, ontwaakt op een bergtop. Ter ere van Walpurgisnacht roept hij talloze spoken, monsters en levende doden op en houdt een woest feest. Als de ochtend aanbreekt en de kerkklokken beginnen te luiden worden de demonen verjaagd en gaan slapen. Het tweede luik sluit hier meteen op aan en toont een hele hoop gesluierde mensen die in processie met lampionnen door een bos stappen op de melodie van Ave Maria.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten