Encyclopedie   Over   Pantheon   RSS Feed   Thesaurus    Tijdschriften    Wijzigingen   Zoekmachine   

vrijdag 30 november 2018

In Vlaamse Velden


MATTHYS, Jan (regie)
In Vlaamse velden
Menuet, VRT, één, Brussel, 2014
DVD-reeks uitgegeven als bijlage bij de weekend-editie van 'Het Laatste Nieuws' in augustus 2014
In Vlaamse velden is een 10-delige televisiereeks die in 2014 werd uitgezonden door de VRT op Eén.
Genre: Fictie
Speelduur: 10x50 minuten
Regie: Jan Matthys
Scenario: Carl Joos, Charles De Weerdt en Geert Vermeulen
Muziek Jef Neve
Hoofdrolspelers: [Lize Feryn]; Marie Boesman (dochter), [Wietse Tanghe]; Guillaume Boesman (jongere broer), [Matthieu Sys]; Vincent Boesman (Oudere broer), [Barbara Sarafian]; Virginie Boesman (moeder), [Wim Opbrouck]; Philippe Boesman (vader), [Sven Mattke] Hans-Peter Breitlinger (Duitse onderofficier), [Jobst Schnibbe]; Gerolf Hoffman (Duitse officier)

DVD1
Aflevering l
De zomer van 1914 begon idyllisch. De familie Boesman woont in Gent en heeft het voor elkaar. ze genieten van het leven, maar dan koppen de kranten dat er oorlog uitgebroken is. Het land wordt gemobiliseerd. Ook de zonen van de familie worden opgeroepen. Vincent vertrekt, maar Guillaume weet er onderuit te komen ...
Aflevering 2
De beste vriendin van Marie Boesman, Hildegard, blijkt een Vlaamse met Duitse ouders, in de waan van de oorlogsdreiging wordt hun huis in brand gestoken. Marie en moeder Virginie vluchten naar Nederland wanneer de oorlog Gent bereikt.

DVD 2
Aflevering 3
Het huis van de Boesmans wordt bezet door kapitein Hoffman en sergeant Breitlinger. De Duitsers rukken verder op tot ze de IJzer bereikt hebben, 's Nachts worden de sluizen opengezet. Het startschot voor een lange loopgravenoorlog is gegeven ...
Aflevering 4
Het is kerst en dat wordt in de loopgraven gevierd. De Duitsers en Belgen verbroederen met elkaar. Marie gaat in het verzet om brieven te smokkelen, maar ze wordt opgepakt. Kapitein Hoffman helpt om haar vrij te krijgen. Ondertussen geraakt Vincent gewond.

DVD 3
Aflevering 5
De oorlog wordt grimmiger wanneer de Duitsers gasaanvallen lanceren. Guillaume wordt hierdoor getroffen en loopt een huidaandoening op. Marie gaat ondanks het risico verder in het verzet. Vanaf nu smokkelt ze ook documenten naar het buitenland.
Aflevering 6
Guillaume zet de bloemetjes buiten als chauffeur van majoor Colle terwijl zijn broer een hard leven in de loopgraven leidt. Dokter Boesman en enkele van zijn collega's tekenen een manifest om een Vlaamse universiteit te openen in Gent. Ondertussen groeien Hans-Peter en Marie dichter naar elkaar toe ...

DVD 4
Aflevering 7
Marie vlucht naar Nederland maar wordt met een valse reispas betrapt. Ze slaagt er toch in de grens over te steken en komt in Engeland terecht. Daar start ze met verpleegsterstudies. Ondertussen krijgt dokter Boesman steeds meer kritiek omdat hij aan een zogenaamde Duitse universiteit les geeft.
Aflevering 8
Marie voltooit haar opleiding als verpleegster en komt in een veldhospitaal terecht waar de gruwel van de oorlog haar pas echt duidelijk wordt. Dokter Boesman is niet meer welkom op de universiteit wanneer blijkt dat hij met zijn diploma gesjoemeld heeft.

DVD 5
Aflevering 9
Vincent fietst naar Alengon om zijn pennevriendin Edith te ontmoeten. Wanneer blijkt dat ze al getrouwd is, slaan bij hem de stoppen door. Dokter Boesman verzinkt verder in een depressie, maar Virginie blijft hem steunen.
Aflevering 10
Virginie blijft alleen achter met Hoffman, die steeds agressiever wordt. Het einde van de oorlog nadert, en Virginie voelt de repressie opkomen. Marie vindt Hans-Peter terug op het slagveld ..


Toeristische locaties
Na elke aflevering wordt tijdens de aftiteling een plaats getoond die verband houdt met de Eerste Wereldoorlog in België.
zie ook:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten