Encyclopedie   Over   Pantheon   RSS Feed   Thesaurus    Tijdschriften    Wijzigingen   Zoekmachine   

vrijdag 12 juni 2015

Hemel en Aarde in de Wetstraat

CLAUS, Filip; VERLEYEN, Frans
Hemel en Aarde in de Wetstraat
Uitgeverij Lannoo, Tielt, 1997
[ISBN 9020931903 (Worldcat, Wikipedia)]

Met dank aan Nikon voor de financiele steun aan het foto-gedeelte van dit boek.
Gedrukt op geglaceerd papier om de zwartwit foto's beter tot hun recht te doen komen.

 Bundel met fotografische en prozaische beschouwingen over het leven in de Wetstraat in de jaren negentig met portretten van o.a. Norbert De Batselier, Marc Verwilghen, Luc Van Den Brande, Eddy Boutmans, Filip De Winter, Louis Tobback, Bert Anciaux, Herman Van Rompuy, Annemie Neyts, Magda De Galan, Johan Van Hecke, Els De Temmerman, Eric Derycke, Frank Vandenbroucke, Leo Delcroix, Herman De Croo, Patsy Sörensen, Freddy Vreven, Jean-Luc Dehaene, Geert Versnick, Lynn Wesenbeek, Ward Beysen, Gaston Geens, Jean Gol, Hugo De Ridder, Jan Decorte, Philippe Busquin, Leo Tindemans, Hugo Schiltz, Jaak Gabriels, Willy Kuypers, Laurette Onkelinx, Guy Coeme, Paul Vanden Boeynants, Guy Verhofstadt, Willy Cortois, Mark Eyskens, Willy Claes, Jean-Pierre Van Rossem, Freddy Willockx, Jos Geysels, Magda Aelvoet, Wilfried Martens.

 "Het spreekt vanzelf. Er is meer tussen hemel en aarde dan de Wetstraat, de bestuurslichamen, de tienduizenden onbekende mannen en vrouwen die samen overheid zijn. In de dagelijkse berichtenstroom over en uit de werkelijkheid zou de politiek slechts een fragment mogen zijn, een bescheiden boom in het bonte bos. Het ‘dagelijkse nieuws’ geeft echter een andere indruk. De informatiemachine houdt zich onophoudelijk bezig met de politiek en haar beleid - iets wat in de meeste gevallen enkel bestaat uit een spervuur van maatregeltjes. In dit boek proberen journalist Frans Verleyen en fotograaf Filip Claus deze val te vermijden en kijken zij elk op hun eigen, eigenzinnige manier naar het politiek bedrijf in de Wetstraat. Zij observeren daarbij een aantal opvallende medespelers en hoe deze hun macht uitoefenen. Ze sparen daarbij noch de Jonge Leeuwen, noch de Oude Krokodillen..." (flaptekst)

 Tal van de Jonge Leeuwen van destijds zijn inmiddels van het politiek toneel verdwenen in een verhaal van een tijd van komen en een tijd van gaan, anderen werden intussen zelf Oude Krokodillen, terwijl tal van Oude Krokodillen van destijds zijn uitgestorven of behoren tot de bedreigde soort.

 Filip Claus was fotograaf bij de krant De Morgen. Hij hield zijn belangrijkste onderwerp; de mens, graag een spiegel voor en kwam via een hem typerende combinatie van distinctie en speelsheid tot een technisch hoogstaande stijl.
Frans Verleyen was directeur en editorialist van Knack: naast zijn activiteit als Wetstraat-Watcher had hij een grote belangstelling voor geschiedenis en cultuur en publiceerde hij over politiek, literatuur en muziek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten