Encyclopedie   Over   Pantheon   RSS Feed   Thesaurus    Tijdschriften    Wijzigingen   Zoekmachine   

vrijdag 15 juni 2012

WO2 in HD & Kleur V

WO2 in HD & Kleur V
Reeks: WO2 in HD en Kleur
House of Knowledge, 2009

Inhoud

Episode 9 - D-Day
Terugblikkend kan D-Day gezien worden als iets onvermijdelijks; een eenduidige overwinning op het Duitse leger dat al zo goed als verslagen was. In deel 9 van WO2 in HD & Kleur wordt die mythe op explosieve wijze ontkracht. We zien de gedetailleerde planning van de aanval en de ontwikkeling van gespecialiseerde amfibievoertuigen voor de landing. Ook krijgen we te zien hoe de Geallieerden Hitler op het verkeerde been zetten met een ingenieus afleidingsmanoeuvre. Maar we zien ook hoe de Amerikanen bijna van Omaha Beach werden gedreven.

Episode 10 - Het Net sluit zich
In 1944 voerden de Amerikanen en Britten de druk op in het Westen. De Russen deden hetzelfde in het Oosten. Het net sluit zich rondom Nazi-Duitsland maar zelfs nu was de strijd nog niet gestreden. We zien hoe de Geallieerden het onderspit delven bij de Slag om Arnhem en de tragedie van de opstand in Warschau, waarbij Poolse vrijheidsstrijders aan hun lot werden overgelaten door Stalin. Verder vertelt deel 10 het schokkende verhaal van de bevrijding van de concentratiekampen, waarmee de volle omvang van de Holocaust voor het eerst duidelijk werd.

 Episode 11 - De Oorlog om de Eilanden
Sinds december 1941 werd een keiharde oorlog Japan gevoerd in de Stille Oceaan. Eiland voor eiland werd Japan teruggedreven; vaak in brute handgevechten. De Amerikaanse overheersing op zee werd uiteindelijk duidelijk in de Slag in de Filipijnenzee, waarbij radar de Amerikanen waarschuwde voor een Japanse aanval en de laatste restjes van de Japanse macht op zeer werden weggevaagd. Deel 11 van WO2 in HD & Kleur kijkt ook naar de oorlog in de jungles waar gespecialiseerde troepen de Japanse bezetter langzaam maar zeker wisten terug te drijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten