donderdag 7 juni 2012

Oorlogswinter

TERLOUW, Jan
Oorlogswinter
Uitgeverij Lemniscaat, Rotterdam, 1972; zesde druk, 1974
[ISBN 9060691180 (Worldcat, Wikipedia)]
Michiel is 15. Het is de winter van 1944-45, de laatste oorlogswinter.

Het Zuiden is al bevrijd, maar in het overige land slaat de honger toe. Eerst in de grote steden in het Westen. Van daar trekt dagelijks een lange stoet voedselhalers met fietsen op houten banden en met de vreemdste karretjes naar het Oosten, in de hoop aardappelen, spek of tarwe te kunnen kopen.

In Michiels dorp aan de IJssel komen er zo iedere avond tientallen, later honderdtallen, op zoek naar wat warm eten en een onderkomen voor de nacht. UIt hun verhalen maakt Michiel de ellende mee - uit de tweede hand.

Maar dan wordt hij er onverwacht zelf bij betrokken, bij het ondergrondse werk. Daarmee begint voor hem een moeilijk en vooral een eenzaam leven. Hij is helemaal alleen met een zware opdracht die hem iedere dag voor nieuwe moeilijkheden stelt. Zelfs zijn vader en moeder mogen niet weten wat hij uitspookt.

Hij, en later ook zijn zuster Erica, komen er steeds dieper in terecht, raken in steeds wanhopiger situaties die levensgevaar voor het hele gezin, zelfs voor het hele dorp kunnen betekenen.
(omslagtekst)

Dit jeugboek werd in 1973 bekroond met de Gouden Griffel en in 2008 werd het verfilmd;

Geen opmerkingen:

Een reactie posten