Encyclopedie   Over   Pantheon   RSS Feed   Thesaurus    Tijdschriften    Wijzigingen   Zoekmachine   

zondag 10 juni 2012

De Opkomst van Hitler en het Nationaal Socialisme

KIN, Bart; VAN DER LAAN, Angelique (redactie)
De Opkomst van Hitler en het Nationaal Socialisme
Reeks: De Tweede Wereldoorlog in Woord en Beeld, dl. 1
Uitgever: House of Knowledge, 2009
[ISBN 9085108799 (Worldcat, Wikipedia)] 

Inhoud:
 1. De Laatste Dagen van de Eerste Wereldoorlog
 2. Het Verdrag van Versailles
 3. De Frustratie van Duitsland
 4. De Republiek van Weimar
 5. De Opkomst van de NSDAP
 6. De Machtswisseling van 1933
 7. De Annexatie van het Rijnland
 8. De Nationaal-Socialistische Propagandamachine
 9. De Anschluss
 10. De Aanval op Polen
 11. De Ontwikkelingen in Italië
 12. De Ontwikkelingen in Japan
 13. De Afwachtende Houding van Europa en de Verenigde Staten
 14. De Aanloop voor België en Nederland
 15. Kopstukken
Inhoud DVD 1 

WOII in kleur (48 min.)
De combinatie van een snelle land- en luchtmacht leidt een nieuw type oorlog in.Bij de eerste Blitzkrieg in Polen verpulvert de verdediging. Het Engelse leger is niet in staat om de Duitsers een halt toe te roepen. "Ik heb niets meer te geven dan bloed, zweet en tranen". Hiermee geeft Churchill aan dat de eerste slag is verloren, maar de oorlog nog lang niet. 

De Inleiding naar WOII (51 min.)
Zeventig miljoen Japanners, vijenzestig miljoen Italianen en tachtig miljoen Duitsers staan als één man achter hun leiders. De Japanners willen de heerschappij over de Pacific, Italië het Romeinse rijk in ere herstellen en Duitsland zoekt Lebensraum voor het eigen "Herrenvolk". Terwijl de rest van de wereld machteloos toekijkt, bouwen de drie oorlogszuchtige landen een immense troepenmacht op. 

The Greatest Conflict (38 min.)
De Tweede Wereldoorlog is niet gestreden om wat er is gebeurd bij Pearl Harbor, in Polen, Engeland, Frankrijk, België of Nederland. Het is een gevecht geweest om een vrije wereld in plaats van slavernij. Met deze woorden maakt vice-president Henry Wallace de weg vrij voor Amerikaanse bemoeienis met de oorlog. 


Inhoud DVD 2 

Hitler & Stalin (42 min.)
Ze zijn verantwoordelijk voor 60 miljoen doden. Ze bestuurden hun land met ijzeren vuist, verpletterden iedere tegenstand en richtten hun terreur op hun eigen volk. Hitler & Stalin; De Wortels van het Kwaad onderzoekt de opvallende overeenkomsten tussen de twee wreedste dictators van de 20ste eeuw. Deze documentaire vergelijkt de achtergrond en het beleid van deze twee despoten in de hoop enig licht te werpen op de emotionele en mentale beweegredenen achter hun acties. 

De Opkomst van de Nazi's (42 min.)
De Nazi's kiezen voor de verrassing met een snelle aanval, elke vorm van weerstand wordt direct met standrechtelijke executies afgestraft. Daardoor raakt de vijand snel gedemoraliseerd. Met het credo 'Vandaag runnen we Duitsland, morgen de wereld' werden de troepen verder opgezweept. 

De Mythe rond Hitler (45 min.)
Adolf Hitler pleegde aan het einde van de Tweede Wereldoorlog samen met Eva Braun zelfmoord.De voormalig leider van het Duizend jarige Rijk wilde als mythe de geschiedenis in gaan. Deze documentaire toont het leven van een van de slechtste mensen uit de Twintigste Eeuw. 

Triumph des Willens (7 min.)
Bij hoge uitzondering mag House of Knowledge voor deze dvd enkele fragmenten uit Triumph des Willens (Leni Riefenstahl) laten zien. Triumph des Willens stond volledig in dienst van de propagandamachine van Nazi-Duitsland. De film verheerlijkt Hitler en schildert hem af als de redder van Duitsland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten