Encyclopedie   Over   Pantheon   RSS Feed   Thesaurus    Tijdschriften    Wijzigingen   Zoekmachine   

woensdag 30 mei 2012

Ben Hur

WALLACE, Lewis
Ben Hur
Een Geschiedenis uit de eerste tijden van het Christendom
Reinaert Uitgaven, Brussel, ca. 1960
Licentie-uitgave van Uitgeverij Gottmer, Haarlem
Nederlandse vertaling van F.A. Brunklaus
Het boek speelt zich af in de oudheid. Het begint vanaf het jaar 0 van onze tijdrekening aangezien men heel uitvoerig vertelt over de geboorte van Christus. Daarna bevinden we ons in Judea ten tijde van de overheersing van de Romeinen. In het boek wordt de levenssituatie van de gegoede burgers uit die tijd toegelicht. Zo komen we veel te weten over de dagelijkse bezigheden en de lijfeigenen.

Ook de relatie tussen lijfeigenen en slaven wordt weerspiegeld in de personen van Simonides en zijn overleden vrouw. Simonides was door de vorst van Hur verheven boven de lijfeigenen, maar omdat hij verliefd werd op een vrouw die levenslang lijfeigene was en niet anders wilde worden, is hij uit liefde voor die vrouw en om ermee te kunnen trouwen, op nieuw slaaf geworden.

Het Boek geeft goed het verschil weer tussen de Romeinen en Joden. Zo bvb. wanneer je de beschrijving leest over de wedrennen. Het witte kleed van de joden en het rode van de Romeinen. Ook de verschillen in mentaliteit tussen de harde en brute Romeinen tegenover de zachtaardige Joden die veel gelukkiger zijn. Centraal in het boek vind je de botsing tussen de oude heidense en de nieuwe Christelijke wereld. Dit loopt uiteraard over in het hele boek. In het begin krijg je een mooie vergelijking van de verschillen, wanneer de drie profeten over hun cultuur en godsdienst vertellen.

 Dit boek is een zogenaamde film-editie en bevat enige zwart-wit foto's, afgedrukt op geglaceerd papier, uit de langspeelfilm.
Zie de informatie over de speelfilm: Ben Hur (Speelfilm)


Twee edities beschikbaar als e-Book in facsimili pdf-formaat op [DBNL]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten