Encyclopedie   Over   Pantheon   RSS Feed   Thesaurus    Tijdschriften    Wijzigingen   Zoekmachine   

woensdag 9 maart 2011

Eko Eko


DE ZUTTER, Jan
Eko Eko
Een halve eeuw Wicca
Uitgeverij Houtekiet, Antwerpen / Amsterdam, 2003
[ISBN 9052407339 (Worldcat, Wikipedia)]
In 1954, een halve eeuw geleden, verscheen in Groot-Brittannië het boek [Witchcraft Today]. Daarin beschreef de Brit Gerald Gardner de ontdekking van een oeroude paganistische heksenreligie. Volgens hem was het voorchristelijke geloof van deze heksen bewaard gebleven in één coven die actief was in een woud in het zuiden van Engeland. Nu, vijftig jaar later, bekennen wereldwijd zo'n drie miljoen mensen zich tot de moderne hekserij. In de Verenigde Staten is het de snelst groeiende religie en ook in Europa groeit het aantal actieve heksencovens, ook in Vlaanderen en Nederland.

Naar aanleiding van een halve eeuw wicca schreef Jan de Zutter een totaal nieuw boek: Eko, eko. De titel verwijst naar de aanhef van een lied dat tijdens heksenbijeenkomsten door wicca's wordt gezongen: Eko Eko Azarak, Eko Eko Zamilac, Eko Eko Karnayna, Eko Eko Aradia. De ondertitel 'een halve eeuw wicca' slaat op zijn visie dat moderne vormen van hekserij niet zonder meer terug te voeren zijn op een continue overlevering uit oude tijden maar eerder opnieuw zijn geïntroduceerd, met name door de Engelsman Gerald Gardner, 'vader van de moderne wicca'. Veel aandacht wordt besteed aan de geschiedenis van de moderne hekserij, geloofsvormen, rituelen, 'graden van de hekserij', verbindingen met bijv. de ecologische beweging, overeenkomsten en verschillen met andere religies.

De Vlaamse auteur is journalist/publicist en liet zich inwijden in een 'coven' van heksen. Hij publiceerde eerder 'De schaduw van de maan' en 'Abracadabra' over wicca. Door tot de wicca-beweging toe te treden kan de schrijver juist met kennis van zaken en uit directe ervaring over deze onderwerpen kan spreken. Een gedegen journalistiek, semi-wetenschappelijk werk, doorspekt met anekdotes van de auteur zelf en anderen. Geïllustreerd met zwartwitte en kleurenfoto's (waaronder enkele naakten). Uitgebreide literatuurlijst en lijst van websites.

Inhoud:
 1. Bij volle maan
 2. Het ritueel van de dageraad
 3. De geboorte van Aradia
 4. Gerald Garnder, vader van de wicca
 5. Alex Sanders, de koning uit Manchester
 6. Een geschenk aan het vuur
 7. Heksen tellen
 8. Heksen in Stonehenge
 9. De drie graden van de hekserij
 10. Door het geboortekanaal
 11. De levende natuur
 12. De Godin... en de God
 13. Sabbats en esbats
 14. Een sabbat met Yule
 15. Magie in de cirkel
 16. Een heksencongres in Duitsland
 17. Heksjes opvoeden
 18. Het grote jongensfeest
 19. Doe wat je wilt?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten