Encyclopedie   Over   Pantheon   RSS Feed   Thesaurus    Tijdschriften    Wijzigingen   Zoekmachine   

woensdag 10 november 2010

De Rode Ridder - Zilveren Reeks


BIDDELOO, Karel
De Rode Ridder
Zilveren Reeks
Standaard Uitgeverij, Antwerpen
De rode ridder is een literaire figuur uit de verhalencyclus rond Koning Arthur, die zich afspeelt in de vroege middeleeuwen. De verdere uitwerking van deze stripreeks werd op een bepaald ogenblik door de bedenker Willy Vandersteen opgedragen aan zijn vertrouweling Karel Biddeloo. Gaandeweg zal Karel Biddeloo eigen accenten gaan leggen. Zo krijgt de reeks een volwassener karakter, met meer aandacht voor charme en glamour, zodat we erotiserende, schaarsgeklede, rondborstige vrouwen in beeld zien komen. Deze pin-ups en starlets zijn enigszins herkenbaar overgenomen uit de wereld van de cinema zoals bvb. een Claudia Cardinale, Brigitte Bardot of Raquel Welch. Ook worden de zgn. "fantasy and sorcery" thema's verder uitgewerkt, waarbij wordt teruggegrepen naar gedocumenteerde onderwerpen uit het magisch-surrealistische universum. Tenslotte krijgt de rode ridder een niewe thuishaven in het kasteel van Horst en houdt hij niet langer verblijf als hoveling op Camelot. Deze laatste wending biedt de auteur tevens de kans om lokale historische gebeurtenissen aan te snijden in de stripreeks.

Onder impuls van Karel Biddeloo zal er tevens een 'De Rode Ridder fanclub' ontstaan, die zich bezighoudt met het evoceren van het ridderverleden door het houden van bijeenkomsten bij het kasteel van Horst. Daarbij werd ook aandacht gevraagd voor de specifieke problematiek van monumentenzorg. Immers het kasteel van Horst dreigt in te storten en er dienen restauratiewerken aan worden uitgevoerd waarvan de kosten hoog oplopen.

Op het internet bevindt de officiele fansite zich op volgende url.
zie ook:
Overzicht van de titels van deze reeks in de collectie:
In de zilveren reeks verschijnen de verhalen van de rode ridder in kleurendruk vanaf het jaar 1983/84 en de reeksnummers 106/107. De eerder in de blauwe reeks uitgebrachte verhalen werden in de zilveren reeks herdrukt, zodat quasi de hele serie in kleurendruk beschikbaar is.

Geniet katern
111. Ninja!
112. De schemerzone
113. Nirwana
116. In de witte hel
117. De magische scepter
118. Gilgamesj
123. Oniria
124. Necronomicon
127. De rode herberg
128. De boeienkoning
129. Hydra
130. De zoon van de draak
131. De heren van Rode
132. De slag van Woeringen
133. De spookkaros

Gelijmde rug
141. De tuin van Eden
142. De rattenkoning
143. Prins der duisternis
144. De alchemist
145. De steen der wijzen
146. De zwarte spiegel
147. Het levenselixir
153. De toverstaf
157. Avalon

Geen opmerkingen:

Een reactie posten