Encyclopedie   Over   Pantheon   RSS Feed   Thesaurus    Tijdschriften    Wijzigingen   Zoekmachine   

zaterdag 28 augustus 2010

Planet Earth


Planet Earth
PBS Television Series, 1986
Produced by WQED Pittsburgh in association with The National Academy of Sciences
Narrated by Richard Kiley
Sponsored by Annenberg / CPB Project and IBM
Published by Orion Channel
[ISBN 9077742344 (Wikipedia, Worldcat, Books Google)]
Speelduur: ca. 120 minuten (60 minuten per aflevering)

Links:

De planeet aarde is een paradijs in een vijandig heelal. Andere planeten, die op onze aarde lijken, zijn onbewoonbaar. De aarde echter bezit de juiste eigenschappen om zonnewarmte te absorberen en te weerkaatsen. In ongeveer 4 miljard jaar heeft de aarde zich gevormd tot een bijzondere plaats in het heelal. Deze DVD-reeks, winnaar van een Emmy Award voor beste documentaire, laat zien hoe de aarde zich in al die jaren heeft kunnen ontwikkelen tot de planeet die wij nu kennen.

Inhoud:

De Levende Planeet

Vulkanen, aardbevingen, de aarde is voortdurend in beweging. Door het bestuderen van de aardkorst krijgen wetenschappers meer en meer zicht op de constante krachten van onze planeet. Na een vlucht door de Grand Canyon om de gelaagdheid van de aardkorst aan te tonen begeven we ons naar Edinborough, waar in de achttiende eeuw de opmerkzame James Hutton, door zijn waarnemingen aan de kusten van Schotland, de eerste grondslagen legde voor de geologische wetenschap en daardoor de titel van de vader van de geologie verdient. Alfred Wegener is de volgende grote geologische figuur die aan bod komt in deze documentaire, die volledig gewijd is aan de zgn. platentektoniek. In deze produktie, die werd gesponsord door o.a. IBM, zien we goed de enorme vooruitgang die de aardwetenschappen hebben doorgemaakt dankzij de luchtfotografie, de ruimtevaart en de informatica.

Originele Titel:
Episode 1: The Living Machine

De Blauwe Planeet

Duik de oceanen in en ontdek nieuwe levensvormen. Maar opgepast, water kan ook verwoestende krachten ontwikkelen, zoals stormen en zeebevingen.

Originele Titel:
Episode 2: The Blue Planet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten