Encyclopedie   Over   Pantheon   RSS Feed   Thesaurus    Tijdschriften    Wijzigingen   Zoekmachine   

donderdag 19 augustus 2010

Naples et ses Environs


SANTINI, Loretta
Naples Et Ses Environs
187 planches en couleurs
Edizioni Plurigraf, Narni - Terni, 1972

Websites
Deze Franstalige editie van een toeristische uitgave over Napels en zijn omgeving is een souvenir aan een reis die ik samen met mijn moeder maakte naar de baai van Napels waar we verbleven in Sorrento. Dit was de uitvalsbasis voor talrijke culturele en kunsthistorische excursies naar o.a. het nationaal archeologisch museum te Napels, de archeologische sites van Pompeï en Herculaneum en wat verder naar Monte Casino en de Costiera Amalfitana (de Amalfitaanse kust).


In de prachtige landschappen rondom de baai van Napels is de vulkaan steeds prominent aanwezig, zodanig dat tevens een geologische uitstap naar de Vesuvius of Vesuvio; zoals hij ter plaatse wordt genoemd, op het programma stond.


Op de top van de Vesuvius nabij de rand van de krater van de vulkaan wordt dit doosje als souvenir te koop aangeboden. Het bevat een verzegeld glazen buisje met fracties van lava in verschillende korrelgroottes, een stukje lava en verder vulkanisch glas in verschillende kleuren en enige zwavelkristallen. Het glas zal wel afkomstig zijn uit een naburige glasblazerij, die tijdens dezelfde excursie werd bezocht, terwijl ook de zwavelkristallen verdacht groot en zuiver zijn.


Vesuvius, de eruptie van een aswolk van 22 tot 26 maart 1944


Ter vergelijking; een specimen grofkorrelige lava met aanloopkleuren van de Etna op Sicilië


Bij een bezoek aan de nabij de Vesuvius gelegen Solfatara wordt gedegen zwavel uit de hete zwavelpoel geschept en aan de toeristen te koop aangeboden

zie ook:

Trefwoord: Geologische Trips

Geen opmerkingen:

Een reactie posten