Encyclopedie   Over   Pantheon   RSS Feed   Thesaurus    Tijdschriften    Wijzigingen   Zoekmachine   

zaterdag 15 mei 2010

Over Stenen en Mensen


GOEMAERE, Eric, DEVLEESCHOUWER, Xavier
Over Stenen en Mensen
De Slijpsteen: een uitzonderlijke grondstof met een wereldwijd verleden
Science Connection, Jg. 2009, nr. 26, p.18-26.

Artikel n.a.v. een verschenen studie in boekvorm over de ontginning en de bewerking van de coticule in de streek van Vielsalm - Salmchâteau met aandacht voor het natuurlijk en historisch erfgoed.
Coticula is samengesteld uit microscopische korrels mangaanhoudend granaat, spessartien genoemd, die vergezeld gaat van kwarts en micca. De kleine omvang van de granaatkorrels maakt dat deze delfstof de vereiste eigenschappen heeft voor een goede slijpsteen.
De coticula-industrie bestaat zeker sinds de 16e eeuw en kende zijn bloeiperiode tussen 1875 en 1925. De ontginning gebeurde door de mannen in kleine steengroeven, terwijl de bewerking van de stenen het domein was van de vrouwen en kinderen.Gewaaierd vezelige korst van gegroefde, prismatische kristallen van het mineraal [Ardenniet] op kwarts, Vielsalm - Salmchâteau; Ardenniet is een van de mineralen die voor het eerst in België werden ontdekt.


Het doorsnijden van de coticulablokken met de handzaag. De arbeiders zitten op een "bâdet". De foto dateert uit de jaren 1900-1910.
(C) Archieven van het Coticula Museum in Vielsalm.

Voor het mineraal Ardenniet zie ook:

Trefwoord: Geologische Trips

Geen opmerkingen:

Een reactie posten