Encyclopedie   Over   Pantheon   RSS Feed   Thesaurus    Tijdschriften    Wijzigingen   Zoekmachine   

donderdag 18 februari 2010

De Strijd van België


Historische Oorlogen DVD 7,
De Strijd van België
Het Laatste Nieuws, Brussel, 2009
Reeks: Historische Oorlogen

Televisiedocumententaires

Terugkeer naar de Vlaamse Slagvelden (45 min.)

Return to Flander's Fields

Deze documentaire heeft geen aftiteling zodat de originele bron niet was te achterhalen.
Zit ook als Bonus Episode bij de DVD Reeks 'De Loopgravenoorlog" van House of Knowlegde.

[http://www.hokshop.com/]

Ieper werd onafgebroken beschoten door Duitse kanonnen. Hier ging het bloedvergieten de hele oorlog door, tot er niet één steen meer op de andere stond. De stad is inmiddels in zijn oude glorie hersteld en overlevenden van het slagveld woonden hier een eredienst bij. Volg de bedevaart van deze veteranen en zie de Eerste Wereldoorlog door hun ogen. Hoor de getuigenissen van de mannen die vier helse jaren doorbrachten in een vuile oorlog van modder, loopgraven, prikkeldraad en gasaanvallen. Een oorlog waarin de doden met honderdduizenden en later met miljoenen werden opgestapeld.

De documentaire toont o.a. beelden van de Last Post ceremonie aan de Menenpoort en van geleide bezoeken van Britse oud-strijders aan de diverse soldatenkerkhoven.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Menenpoort

Engelse Blokkade van Duitse U-Boten in Zeebrugge (45 min.)

Halt U-boats in Zeebrugge
History's Raiders HistoryChannel.com

http://www.history.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/History_(TV_channel)

Het is 22 april 1918 als de Engelse marine het aandurft om de zwaar beveiligde haven van Zeebrugge aan te vallen. Het strijdplan is geniaal. De Duitsers hebben rond de haven een ongekend arsenaal aan zware kanonnen opgesteld om vijandelijke schepen op veilige afstand te houden. De missie lijkt kansloos, maar in het kielzog van het trotse slagschip HMS Vindictive, volgen tot verbazing van de Duitsers twee totaal onbewapende oude veerboten. Dan blijkt plots hoe intelligent het Engelse plan is. Als de kanonnen op de kade hun dodelijk spervuur loslaten, varen de twee veerboten door tot in de havenmonding. De strijd kost bijna de helft van de 1300 dappere mariniers het leven, maar aan het eind van de dag is de haven volledig geblokkeerd door de gezonken veerboten. Daarmee ligt meteen ook het grootste deel van de Duitse U-boot onderzeeërs in de haven machteloos opgesloten. Dit succes was een zeer belangrijke opsteker voor het moreel van de geallieerden!

http://nl.wikipedia.org/wiki/Aanval_op_Zeebrugge

Geen opmerkingen:

Een reactie posten