Encyclopedie   Over   Pantheon   RSS Feed   Thesaurus    Tijdschriften    Wijzigingen   Zoekmachine   

zondag 3 juni 2012

Hindoeisme

SEN, Kshiti Mohan
Hindoeisme
De oudste godsdienst ter wereld
Orient-serie
Uitgeverij Ankh-Hermes, Deventer, 1964; Vierde druk, 1995
[ISBN 9020245228 (Worldcat, Wikipedia)]

Originele titel:
Hinduism (1961)
Penguin Books, Middlesex, Engeland
Nederlandse vertaling: W.B. Moens
Kshiti Mohan Sen heeft dit boek uitdrukkelijk geschreven als een inleiding op het hindoeisme. Het is onmogelijk om in detail recht te doen aan de vele denkrichtingen die in de loop der tijden binnen deze deze oudste wereldgodsdienst zijn ontstaan. De auteur is erin geslaagd een helder beeld te schetsen van de hoofdlijnen van het hindoeisme, een beeld dat zeker tegemoet kont aan de behoefte van het westerse lezerspubliek dat geinteresseerd is in oosterse religies.

In een eerste deel worden de aard en de grondbeginselen van het hindoeisme toegelicht aan de hand van de sociale idealen en waarden, het kastensysteem en de gebruiken en festiviteiten.

In het tweede deel wordt de historische ontwikkeling van het hindoeisme besproken. Achtereenvolgens komen zo aan bod; de archeologische ontdekkingen te Mohenjodaro en de Indus-vallei-civilisatie, het Vedische tijdperk, de Upanishads en de Bhagavad Gita, Jainisme en Boeddhisme, Ramayana, Mahabharata en de Purana's en Bhakti of de School van Devotie, naast een aanwijzen van de kleinere en hedendaagse richtingen in het hindoeisme.
Het derde deel tenslotte bevat een bloemlezing van tekstfragmenten uit de Rigveda, de Atharvaveda, de Upanishads en de Bhagavad-Gita.

 Een andere degelijke inleiding tot het hindoeisme en het Indische denken is te vinden in het eerste deel van Storig's:
zie ook:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten