Encyclopedie   Over   Pantheon   RSS Feed   Thesaurus    Tijdschriften    Wijzigingen   Zoekmachine   

zondag 3 juni 2012

Gladiator

SCOTT, Ridley
Gladiator
DreamWorks SKG; Universal Pictures, USA, 2000
met Russell Crowe, Joaquin Phoenix en Connie Nielsen
Maximus is een machtig Romeins generaal, die geliefd is bij het volk en de bejaarde keizer Marcus Aurelius. Voor zijn overlijden verkiest Marcus Aurelius dat Maximus hem zal opvolgen in plaats van zijn eigen zoon Commodus.

 Er ontstaat een machtsstrijd waarbij Generaal Maximus (gespeeld door Russell Crowe) wordt verraden door de nieuwe Romeinse keizer Commodus (Joaquin Phoenix), nadat deze zijn vader Marcus Aurelius had vermoord. Maximus kan op het nippertje ontsnappen, maar zijn vrouw en zoon worden bruut vermoord. Als hij uitgeput hun zielloze lichamen heeft begraven, wordt hij gevonden door slavenhandelaren die hem doorverkopen aan de gladiatorenmeester Proximo.

 Proximo weet Maximus aan het vechten te krijgen in het Colosseum als gladiator. Hier wordt Maximus na een reeks gevechten door de keizer bezocht en wordt hij gedwongen zijn identiteit te onthullen. De keizer, die dacht dat Maximus vermoord was, raakt in paniek en probeert door middel van gevechten in de arena Maximus uit te schakelen voordat Maximus te populair wordt bij het volk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten