Encyclopedie   Over   Pantheon   RSS Feed   Thesaurus    Tijdschriften    Wijzigingen   Zoekmachine   

zondag 3 juni 2012

Troy

PETERSEN, Wolfgang
Troy
Warner Bros, USA, 2004
met Brad Pitt, Eric Bana en Orlando Bloom
Majesteuze verfilming van de Ilias van Homeros. Het verhaal speelt zich af rond 1250 voor Christus. De Trojaanse prins Paris (gespeeld door Orlando Bloom) wordt verliefd op de mooie Helena (rol van Diane Kruger), koningin van Sparta en voert haar mee naar Troje.

Dit kan de bedrogen echtgenoot Menelaos (gespeeld door Brendan Gleeson) niet over zijn kant laten gaan en hij roept een brede Griekse coalitie bij elkaar, met o.a. Agamemnon, Ajax en Achilles, om zijn vrouw terug te halen. Zo ontstaat de Trojaanse oorlog. Tijdens een tienjarig beleg, waarvan in de film vooral de laatste weken aan bod komen, belegeren de Grieken Troje, dat niet valt.

Er rijst hoop wanneer er een duel wordt uitgevochten tussen Achilles (rol van Brad Pitt), die de grootste held was bij de Grieken, terwijl Hector (gespeeld door Eric Bana), de oudste zoon van de koning van Troje, de favoriet was van de inwoners van zijn stad. Hector sneuvelt en men sluit een bestand om de begrafenisrituelen doorgang te laten vinden.

 Uiteindelijk slagen de Grieken er in middels een list, het zgn, Trojaanse Paard, de oorlog in hun voordeel te beslechten.

Brad Pitt in de rol van Achilles

In de film wordt de nadruk gelegd op de romance tussen Achilles en de gevangen genomen Trojaanse priesteres Briseis (gespeeld door Rose Byrne), allicht om met zo'n liefdesverhaal tegemoet te komen aan de smaak van het grote publiek.

In de film merken we ook geen spoor van de goden van de Olympos, die in het boek actief deelnemen aan de oorlog, zoals Zeus, Hera, Pallas Athene, Ares en Apollo.

zie ook:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten