Encyclopedie   Over   Pantheon   RSS Feed   Thesaurus    Tijdschriften    Wijzigingen   Zoekmachine   

maandag 3 december 2018

Het Paddenstoelenboekje

COOL, Cath.; VAN DER LEK, H.A.A.
Het Paddenstoelenboekje
Bibliotheek van de Levende Natuur No. 6 en 7
W. Versluys., Amsterdam, 1913
Project Gutenberg e-Book No 50300, 2015

Paddenstoelen... ze zijn altijd nog maar weinig in tel. “Duivelsbrood” is en blijft het voor de meesten en daarmede is al heel duidelijk gezegd hoe men er over denkt: weerzinwekkend duister goedje, nergens voor te gebruiken, alleen goed voor hongerige duivels.

Het schijnt toch wel, dat ze iets met het rijk der duisternis hebben uit te staan: Overal heeft men ze in verband gebracht met duivels, met heksen en elfen, met kabouters en padden... heel dat obscure volkje van den Blocksberg. En zij, die zich aangetrokken voelen tot die sprookjeswereld, zullen ook telkens met vreugde weer de paddenstoelen zien verschijnen en er gaarne mede omgaan. En vaak kunnen zij zichzelf er moeilijk rekenschap van geven, waarom zij ze eigenlijk nog verkiezen boven de frisse, bloeiende zomerkinderen.

 Dit boekje is een eenvoudig Hollands werkje over paddenstoelen. Geen hooggeleerd werk, om de ontelbare vormen te determineren en hun plaats in een wetenschappelijk systeem te leren kennen, doch een handig boekje waarin men de hoofdzaken omtrent de paddenstoelen kan vinden, iets over hun leven en hun bouw; waarmede men de belangrijkste soorten kan leren kennen en vooral ook waardoor men giftige en eetbare soorten kan leren onderscheiden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten