Encyclopedie   Over   Pantheon   RSS Feed   Thesaurus    Tijdschriften    Wijzigingen   Zoekmachine   

zaterdag 1 december 2018

Apocalypse WWI

CLARKE, Isabelle; COSTELLE, Daniel
Apocalypse World War I
Producer: Louis Vaudeville
met de stem van François Arnaud
CC&C Ideacom Int., France, 2014
with the cooperation of France Télévisions and TV5 Québec Canada
Distributie: TDM Entertainment, Etten-Leur, 2017
Dit is een prestigieuze vijfdelige documentaire die integraal bestaat uit archiefbeelden, allemaal ingekleurd en vaak nog nooit eerder vertoond op televisie. De serie vertelt op begrijpelijke, aangrijpende en filmische manier het volledige verhaal van de waanzinnige oorlog die het aanschijn van de hele twintigste eeuw heeft bepaald.

Deze vijfdelige documentaire 'Apocalypse WWI' begint bij de aanloop van de oorlog in 1914 en eindigt in het laatste deel van de reeks wanneer de vrede gesloten is. De reeks bevat exclusief beeldmateriaal uit privécollecties

Het is een internationale coproductie van het team rond Isabelle Clarke en Daniel Costelle, die eerder ook de gelijknamige reeks maakte over de Tweede Wereldoorlog. Die werd uitgezonden in 165 landen en bekeken door meer dan 100 miljoen mensen.

De documentaire 'Apocalypse World WarI I' brengt ons een beeld van de Grote Oorlog zoals we hem zelden gepresenteerd kregen. Uit meer dan 500 uur beeldmateriaal is het grootste overzicht ooit samengesteld, van de aanleiding tot de oorlog over de evolutie van de strijd tot de drang naar het einde van de Duitsers., die zich in een uitzichtloze situatie bevonden. En dit alles in kleur. Alles wat verteller Francois Arnaud aanhaalt, wordt met beelden geïllustreerd en nog ’s versterkt door citaten uit brieven van soldaten en burgers.

De vijf afleveringen tonen ons telkens een ander aspect van de “oorlog die niet lang zou duren”. Immers, hoe de oorlog ook evolueerde, iedereen bleef geloven dat hij snel gestreden zou zijn. Vooral de Duitsers hadden goede hoop op een blitzkrieg en hoopten dat de “strijd voor de vrede” in hun voordeel zou beslecht worden.


Historische verbanden 

Het beeldmateriaal toont op de eerste plaats hoe de relaties tussen de verschillende staten worden gesmeed aan de vooravond van de oorlog. De verschillende participerende grootmachten worden geregeerd door tsaren, keizers en koningen die vaak familie zijn van elkaar … maar die vanuit hun verschillende politieke situaties keuzes moeten maken en hun landen meeslepen in een strijd zonder voorgaande. De documentaire schenkt veel aandacht aan de wijzigende machtsverhoudingen, aan de betrokkenheid van de verschillende landen en de manier waarop ze betrokken worden in het conflict (niet enkel de Westerse mogendheden, maar ook Turkije, Palestina, Servië en de Afrikaanse kolonies).

 Het wordt ook duidelijk hoe Duitsland er uiteindelijk voor zorgde dat de Verenigde Staten verplicht werden om deel te nemen aan het conflict. Haarfijn wordt uitgelegd hoe Duitsland zorgde dat Lenin aan de macht kwam in Rusland en hoe de Russische Revolutie in 1917 uiteindelijk mee verantwoordelijk is voor een Duitse overwinning in Oost-Europa.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten