Encyclopedie   Over   Pantheon   RSS Feed   Thesaurus    Tijdschriften    Wijzigingen   Zoekmachine   

zaterdag 19 mei 2012

Chinese Horoscoop

DREGER, Silvia
Chinese Horoscoop
Data Becker, Düsseldorf, 1995;
Domus Software, Diemen, 1996
[ISBN 9054324511 (Worldcat, Wikipedia)]

 Originele Titel:
Das Chinesische Horoskop
Vertaling:
Ronald Abbring
Het hoofdmenu van dit programma op cd-rom laat de verschillende inhoudelijke opties zien. Zo omvat deze cd-rom een kookworkshop die laat zien hoe je Chinese Gelukskoekjes kan maken om de verschillende feestdagen die Chinezen vieren op te luisteren. Naast de mogelijkheid om een vel met versjes af te drukken om te verstoppen in de gelukskoekjes biedt deze rubriek tevens de mogelijkheid een verjaardagskaart af te drukken.In de overzichtspagina worden de twaalf verschillende tekens van de Chinese Dierenriem voorgesteld, nl. de rat, de os, de tijger, het konijn, de draak, de slang, het paard, de geit of het schaap, de aap, de haan, de hond, en het varken. Door over de afbeelding van een dierenriemteken te rollen met de muis kan zo een steekkaart met de beknopte beschrijving in trefwoorden van de karakteristieken van het betreffende dierenriemteken worden opgeroepen. Door op een teken te klikken wordt een uitvoerigere duiding en analyse van dat teken voorgelezen. Door op de maan in het midden te klikken wordt een venster geopend met een tabel voor de Chinese Jaartekens, die loopt van het jaar 1900 tot februari 2010.

In de module Horoscoop is het mogelijk een individueel gepersonaliseerde horoscoop te berekenen, die in de Chinese horoscopie gebaseerd is op vier belangrijke standen, nl. het overheersende dierenriemteken voor het uur, de dag, de maand en het jaar waarin iemand geboren is. De duiding en analyse, die enkele A4-tjes bedraagt, is onderverdeeld in algemene karakteristieken, liefde en beroep. Daarnaast is het mogelijk prognoses voor komende jaren te geven tot 2010.

In de module Relaties is het mogelijk de verenigbaarheid tussen de verschillende karakters van de Chinese Dierenriem te onderzoeken, alsook opgeslagen horoscopen van personen onderling te vergelijken.

Gekende Problemen:
  • Type Mismatch: Het programma werkt alleen als in de instellingen van het windows systeem bij de datumnotatie voor datumseparator de nederlandse notitie met een punt wordt ingesteld.
  • Subscript Out of Range: Na 2010 is de module voor het berekenen van de horoscoop niet langer op te roepen en sluit dan af met de foutmelding "Subscript Out of Range". Dit probleem is te verhelpen door de systeemdatum terug te zetten binnen het werkzaam bereik, te weten een jaar tussen 1995 en 2010. Vergeet na gebruik wel niet de systeemdatum terug in te stellen op het huidige jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten