Encyclopedie   Over   Pantheon   RSS Feed   Thesaurus    Tijdschriften    Wijzigingen   Zoekmachine   

zondag 10 juni 2012

Hitler: The Rise of Evil

DUGUAY, Christian
Hitler: The Rise of Evil
Alliance Atlantis Communications, Canada, 2003
met Robert Carlyle, Thomas Brodie-Sangster en Stockard Channing
Hitler: The Rise of Evil is een TV-miniserie uit 2003 over de opkomst van Adolf Hitler.

Tijdens de begingeneriek zien we in elke flitsen hoe Hitler in zijn jeugd opgroeit, zijn vader verliest, naar Wenen trekt om kunstenaar te worden en uiteindelijk zijn moeder verliest aan kanker. Dan begint de film en zien we dat de eerste wereldoorlog uitbreekt en de jongeling Hitler dienst neemt in het leger en zich weet te onderscheiden in de loopgrachtenoorlog, waarvoor hij het IJzeren Kruis opgespeld krijgt. Na de oorlog krijgt Hitler een infiltratie-opdracht bij de opkomende NSDAP, maar geraakt zelf enthousiast over die partij.

De film wordt vooral getoond vanuit het oogpunt van Ernst Hanfstaengl. Deze Duitse journalist keerde in 1919 vanuit de Verenigde Staten terug naar Duitsland en raakte er onder de invloed van de toespraken van Hitler. Hij sloot zich bij hem aan en was een van de deelnemers aan de Bierkellerputsch in 1923. Na het mislukken ervan vluchtte hij zelf naar Oostenrijk, terwijl Hitler onderdak vond bij zijn vrouw, even buiten München. Zijn vrouw voorkwam dat Hitler zelfmoord pleegde, vlak voordat hij werd gearresteerd. Nadien introduceerde Hanfstaengl Hitler bij de betere kringen in München en bracht hij het geld bijeen voor de uitgave van Mein Kampf.

Een ander belangrijk personage is Fritz Gerlich, een Duitse journalist die zich vrijwel vanaf het begin verzet tegen Adolf Hitler en de NSDAP. Ook het liefdesleven van Hitler komt aan bod. Zo zien we hoe de incestueuze relatie met zijn nicht Geli Raubal een dramatische afloop kent en hoe hij nadien kennis maakt met Eva Braun.

Robert Carlyle in de rol van de aankomende Adolf Hitler

Geen opmerkingen:

Een reactie posten