Encyclopedie   Over   Pantheon   RSS Feed   Thesaurus    Tijdschriften    Wijzigingen   Zoekmachine   

woensdag 6 juni 2012

D-Day en de Geallieerde Opmars

KIN, Bart; VAN DER LAAN, Angelique (redactie)
D-Day en de Geallieerde Opmars
Reeks: De Tweede Wereldoorlog in Woord en Beeld, dl. 7
Uitgever: House of Knowledge, 2010
[ISBN 9085108853 (Worldcat, Wikipedia)]

Inhoud Boek

  1. Transportation Plan
  2. Operatie Overlord, D-Day
  3. Doorstoten in Normandie
  4. De Route naar Berlijn
  5. Operatie Market-Garden
  6. Het Ardennenoffensief
  7. Bommen op Berlijn
  8. Het Einde van het Derde Rijk
Inhoud DVD 13 

Slag bij Arnhem (84 min.)
De commandanten van de operatie "Market Garden" kregen slechts zeven dagen de tijd om het reusachtige plan voor te bereiden. Veel te kort naar later bleek. In de vroege ochtend van zondag 17 september 1944 landden de eerste parachutisten in de weilanden bij Oosterbeek. Zij moesten de belangrijke bruggen over de Rijn in Arnhem en Nijmegen veilig stellen. De dappere First Airborne Division kreeg klap op klap te verwerken. De tanks die vanuit Eindhoven in opmars waren, liepen onderweg vertraging op. Als de broodnodige steun uitblijft, grijpen de Duitsers hun kans. Het dodental loopt snel op tot vele duizenden. De schuldvraag over de grootste strategische blunder van de Geallieerden is nog altijd niet beantwoord. 

Massaveldslag bij Malmedy (44 min.)
Eisenhower verwacht de kerstdagen van 1944 met een overwinning op de Duitsers thuis voor de haard te vieren. Het laatste wanhoopsoffensief van Hitler gooit roet in het eten. Met de bedoeling om de haven van Antwerpen te heroveren en de geallieerde aanvoerlijnen door te snijden, opent een sterke Duitse troepenmacht op 16 december totaal onverwacht de aanval. Een dag later loopt een Amerikaans konvooi bij Malmedy in een hinderlaag. De soldaten geven zich over, maar op bevel van hogerhand krijgen alle krijgsgevangenen de kogel van de SS. Twee maanden later worden de 81 slachtoffers van deze gruwelijke oorlogsmisdaad onder een dik pak sneeuw gevonden. 

De vergeten Polen in de Slag om Arnhem (70 min.)
In september 1944 begint boven Nederland de grootste luchtlandingsoperatie aller tijden. Parachutisten krijgen opdracht de bruggen over de rivieren te veroveren, zodat het landleger vanuit het zuiden kan oprukken naar Duitsland. De Poolse Generaal-Majoor Sosabowski voorziet een ramp. Had de Britse legerleiding naar hem geluisterd, dan was de geschiedenis anders geweest. 


Inhoud DVD 14 

De Voorbereiding op de Invasie (48 min.)
Oorspronkelijk had Generaal Eisenhower bepaald dat 5 juni 1944 de dag van de grote invasie zou worden. Op het laatste moment werd echter besloten om operatie Overlord 24 uur uit te stellen vanwege slechte weersomstandigheden. In deze documentaire zien we hoe de manschappen zich in de laatste 24 uur voorbereiden op D-Day. 

Het Uur van de Waarheid (48 min.)
Met ondermeer ruim 4000 landingsvoertuigen, 11.500 vliegtuigen en meer dan 150.000 soldaten werd in de vroege ochtend van 6 juni 1944 het startsein gegeven voor operatie Overlord. Door middel van luchtlandingen en een massale amfibische aanval trachtten de Geallieerden om via Normandie voet aan wal te krijgen in het bezette Europa.

Operatie Cobra (48 min.)
Na de invasie op Normandie was het voor de Geallieerden zaak om de Duitsers zo snel mogelijk te omsingelen en daarmee zoveel mogelijk grondgebied te veroveren. Om dit voor elkaar te krijgen stelde de Amerikaanse generaal Omar Bradley een plan op wat de naam operatie Cobra meekreeg. De operatie bleek zeer succesvol en verstevigde de positie van de Geallieerden op Europees grondgebied.

Generaal Dwight D. Eisenhower (45 min.)
De Amerikaanse generaal en president Dwight David Eisenhower werd in 1890 geboren in Abilene, Kansas. In zijn jonge jaren bewees hij zich al snel onder generaal Douglas MacArthur wat zich vertaalde naar het feit dat hij in 1942 commandant werd van de Amerikaanse strijdkrachten in Europa. In 1944 gaf het Duitse leger zich definitief over aan Eisenhower die op dat moment opperbevelhebber van de strijdkrachten in West-Europa was

Geen opmerkingen:

Een reactie posten