Encyclopedie   Over   Pantheon   RSS Feed   Thesaurus    Tijdschriften    Wijzigingen   Zoekmachine   

vrijdag 19 februari 2010

Korea & Vietnam


Historische Oorlogen DVD 4,
Korea & Vietnam
Het Laatste Nieuws, Brussel, 2009
Reeks: Historische Oorlogen

Televisiedocumententaires

Korea: Onze Tijd in de Hel Deel 1 (52 min.)

Our Time in Hel - The Korean War #1
Discovery Channel:

http://www.yourdiscovery.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Discovery_Channel

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog besluiten de grootmachten Amerika en de Sovjet Unie om Korea in twee delen op te splitsen. Op 25juni 1950 trekken de opstandige communisten in het noorden over de scheidslijn naar het zuiden. Drie dagen later valt Seoul. De Amerikaanse president Harry S. Truman beveelt generaal Douglas MacArthur om de communisten terug te drijven. Truman ziet in de aanval een communistisch masterplan om het vrije westen onder de voet te lopen. 'By God I'm going to let them have it all' propageert MacArthur als hij een invasie lanceert achter de frontlinies.

Korea: Onze Tijd in de Hel Deel 2 (52 min.)

Our Time in Hel - The Korean War #2
Discovery Channel:

http://www.yourdiscovery.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Discovery_Channel

Op 29 september 1950 is Seoul bevrijd. De troepen die onder bevel staan van de Verenigde Naties denken voor kerst thuis te zijn. Maar dan stuurt de Chinese machthebber Mao Zedong 280.000 manschappen over de grens om de communisten in het noorden van Korea te helpen. De Amerikanen lopen in de val en lijden enorme verliezen. Tijdens deze oorlog die onder dramatische omstandigheden wordt uitgevochten, moet de wereld lijdzaam toezien hoe Amerika 54.000 jonge mensenlevens offert om de westerse wereld te vrijwaren van het communisme.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Koreaanse_Oorlog

De Franse Oorlog in Vietnam (51 min.)

Vietnam The Two Wars
Episode 1 - The French War
British Movietone

[http://www.abcnewsvsource.com/]
http://www.movietone.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Movietone_News

Voor de Tweede Wereldoorlog is Vietnam een Franse kolonie. Als de Fransen in 1945 proberen om de macht te herstellen, is het noordelijke deel bezet door nationalistische Chinezen en het Zuiden door de Britten. De Vietnamezen zelf schreeuwen om onafhankelijkheid, de Fransen onder aanvoering van De Gaulle willen daar niets van weten. In 1947 barst de strijd los. De Fransen bijten zich letterlijk stuk, want na elke schijnbare overwinning volgt een reeks nieuwe tegenslagen. Bij Dien Bien Phu lopen de Fransen in een hinderlaag en volgt een massaslachting. Tijdens vredesbesprekingen wordt een nieuwe scheidlijn getrokken, maar dat is geen duurzame oplossing.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Eerste_Indochinese_Oorlog

De Amerikaanse Oorlog in Vietnam (52 min.)

Vietnam The Two Wars
Episode 2 - The American War
British Movietone

[http://www.abcnewsvsource.com/]
http://www.movietone.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Movietone_News

Als de Fransen in 1960 vertrekken uit Vietnam, begint communistenleider Ho Chi Minh meteen de strijd om het land te herenigen. De Amerikanen willen de wereld beschermen tegen het oprukkende communisme en zijn ervan overtuigd dat ze daarmee de goede zaak dienen. Maar het sterkste leger ter wereld is niet opgewassen tegen de guerilla tactiek van de onzichtbare vijand. Die trekt zich niets aan van VN resoluties en rukken met steun van Rusland en China op. De nieuwe oorlog duurt vijftien jaar en kost bijna 59.000 Amerikanen het leven.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Vietnamoorlog

Geen opmerkingen:

Een reactie posten