Encyclopedie   Over   Pantheon   RSS Feed   Thesaurus    Tijdschriften    Wijzigingen   Zoekmachine   

vrijdag 15 januari 2010

Decamerone


BOCCACCIO, Giovanni,
Decamerone,
Nederlandse Boekenclub, 's Gravenhage, zonder jaartal
Vertaling: J.A. Sandfort
---------------------------
Beroemde zedenscherts uit de 14de eeuw, dewelke gerekend wordt tot de wereldliteratuur, hier uitgegeven in de Klassieken-reeks van de Nederlandse Boekenclub, fraai gebonden in bruinrood kunstleder met goudopschrift.

Zeven jonge vrouwen en drie mannen zijn vanwege de pest vanuit Florence naar een landgoed gevlucht. Daar leven ze tien dagen in quarantaine, die ze doorbrengen met eten, dansen en verhalen vertellen. Iedere dag vertelt iedere verteller een verhaal aan de anderen, zodat het hele boek bestaat uit een mozaïek van 100 vertellingen. Het zijn fabels, parabels, anekdoten en wonderlijke levensgeschiedenissen. Ze zijn bekend door mondelinge overlevering van het volk en het hof en uit andere manuscripten. De traditionele verhalen werden in het Toscaans opnieuw verteld. Daarin komen vooral de heersende zeden en gewoonten rond de liefdesbeleving aan bod, die schertsend worden beschreven. De Decamerone beschrijft listen en lagen van op grof gewin beluste kooplieden, kuiperijen van met relikwieën sjacherende geestelijken, en vooral de grenzeloze vindingrijkheid die mannen én vrouwen gelijkelijk aan de dag leggen om met elkaar het bed te kunnen delen. Een bonte stoet mensen trekt aan het oog van de lezer voorbij: bisschoppen en kooplieden,prinsessen en dames van lichte zeden, schilders, zwervers en grijsaards, priesters en nonnen, huisvrouwen, dienstmeisjes en koks. Een van de belangrijkste onderwerpen in de verhalen is de liefde in al haar facetten:van ongeremde hartstocht tot warme genegenheid,van zinnelijke lust tot platonische aanbidding.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Decamerone
http://en.wikipedia.org/wiki/Giovanni_Boccaccio

De volledige tekst is te vinden als eBook (HTML) op Gutenberg, in een vertaling van J.K. Rensburg, deze bevat een inhoudsopgave van alle 100 verhalen.
De Decamerone van Boccaccio

Geen opmerkingen:

Een reactie posten