Encyclopedie   Over   Pantheon   RSS Feed   Thesaurus    Tijdschriften    Wijzigingen   Zoekmachine   

zaterdag 27 juni 2009

Snoecks


Snoecks
Verschijnt Jaarlijks in het najaar
Uitgegeven sedert 1923
Verkrijgbaar in de Boek- en Tijdschriftenhandel
Uitgever: Snoeck-Ducaju en Zonen, Gent
Website: http://www.snoecks.be/

Dit Jaarboek is gekend geweest onder verschillende benamingen; tot midden jaren zestig van de vorige eeuw droeg het de naam Snoeck's Grote Almanak, waarnaar in het dagelijkse taalgebruik verwezen werd als de grote Snoecks Almanak. Dit om hem te onderscheiden van de kleine almanak van dezelfde uitgever, die een dagklapper was met een kalender, weersvoorspellingen, de data van carnavalstoeten, kermissen en jaarmarkten en artikels met praktische tips. De Grote Snoeck's Almanak was een literair jaarboek waarin voornamelijk Vlaamse auteurs aan bod kwamen die met korte biografie en bibliografie geduid werden, waarna een kortverhaal of andere literaire bijdrage van die auteur volgde. Eind jaren zestig kreeg het kort de titel "Literair Jaarboek voor Zuid en Noord" mee.

De grote Snoecks Almanak maakte samen met Het Boek in Vlaanderen de dubbelslag uit die het lezend publiek in Vlaanderen kon maken naar aanleiding van de jaarlijkse boekenbeurs te Antwerpen, telkens begin november georganiseerd door de Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen (VBVB), thans: boek.be.
Het Boek in Vlaanderen werd in de boekenweek, terwijl de boekenbeurs liep, gratis verspreid onder het boekenclienteel dat voor een minimum bedrag aan boeken kocht, waarbij de besteding van de aankoopprijs van de Snoecks net volstond om dit minimum bedrag te bereiken. Het Boek in Vlaanderen bundelde de catalogi en fondslijsten van de boekenuitgevers die aan de boekenbeurs deelnamen en bood derhalve een goed overzicht van de in dat jaar verschenen uitgaven. In de grote Snoeck's Almanak vond en vindt men nog steeds het overzicht van de in dat jaar uitgereikte nederlandstalige en internationale literaire prijzen, alsook besprekingen van de stand der letterkunde per taalgebied.

Vanaf de jaren zeventig verdwijnt de apostrofe in de benaming en luidt de titel kortweg Snoecks. Als ondertitel somt het de thema's op die worden behandeld;
Literatuur Kunst Toneel Foto Film Reizen

Het boek is dan een cultuurspiegel die de tijdsgeest uitstekend reflecteert. Zo verschijnen er als uitvloeisel van de bevrijding ten gevolge van de sexuele revolutie bijdragen in over gerenomeerde charmefotografen zoals bvb. David Hamilton en waarvan de illustraties ook als poster te koop worden aangeboden. Tevens aandacht voor de opkomende populaire cultuur van rockmuziek en speelfilm. Ook cartoonisten en striptekenaars komen aan bod. Een belangrijke deel van de uitgave begeleidt het opgekomen massa-toerisme met reisreportages en toeristische bestemmingen. Verder wordt in de uitgave de gelegenheid geboden aan aankomend en jong gevestigd talent om proeve van hun schrijverschap af te leggen met bijdragen van bvb. Jef Geeraerts, Johan Thielemans, Marc Reynebeau en Jan Hoet.


Vanaf de editie 93 verschijnt de Snoecks als een genaaid boek. Voordien was het een paperback met gelijmde rug. Zo heb ik van mijn jaren 1977 tot 1992 de meeste uit de boekenkast dienen te verwijderen wegens breuken in de lijmbinding van de rug en/of loskomende omslagen en ze elders gestockeerd. Het feit dat deze uitgave thans als een genaaid boek verschijnt is dan ook een merkelijke verbetering. Inhoudelijk verdwijnen de reisreportages en toeristische tips, die in een aparte uitgave gebundeld en uitgegeven worden.

Vanaf de editie 98 drukt men de Snoecks op een groter formaat die van 14,5 x 20 cm wijzigt naar 17 x 23 cm. Ook de layout wordt anders met meer paginagrote foto's en foto's over twee bladzijden. Inhoudelijk zijn de hippe jaren voorbij en verschuift de redactionele aandacht naar onderwerpen als marketing, mode, grafisch en industrieel design. In de laatste edities wordt er zodanig veel aandacht besteed aan fotografie en foto's, dat het zoeken is naar letters tekst. Dit inhoudelijk gebrek aan geletterde bijdragen wordt blijkbaar opgepikt door de uitgever Kalliope die van 2005 tot 2008 het jaarboek Look uitgeeft. Een editie Look 2009 is niet verschenen, dit in tegenstelling tot de Snoecks.


Een greep uit de inhoud van de editie 1943:

In Memoriam Johan De Maegt
Lode Zielens - De Gouden Manchetknopen
Ernest Claes - Nolle Janes
Lode Baekelmans - Antwerpen in 1846
Raymond Herreman - Geluk?
Richard Minne - Kwart na Zeven
Gerard Walschap - Vinus
Paul Rogghé - Een Pijnlijk Adieu
Felix Timmermans - De Bende van de Onzichtbare Hand
Herman Teirlinck - Na den Fiertel in 1912

Eugene Vermeiren - Nu telt een jaar 365 Fotodagen
(met belichtingstabel van Agfa-Gevaert)

Bezoek Antwerpen,
Stad van Rubens en Plantin
(advertentie van de toeristische dienst Antwerpen)


Bronvermelding:
Moderne Encyclopedie der Wereldliteratuur, Story-Scientia, Gent,
onder lemma Boek voor wat betreft "Het Boek in Vlaanderen" en waaraan de illustratie uit 1962 ontleend werd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten